czwartek, 17 kwietnia 2014

MAZURKI Z ORZECHOWĄ MASĄ I KAWAŁECZKAMI GRUSZEK W KARMELU

(Proporcje na formę o średnicy 22cm lub kilka kwadratów, i na taką opcję -mini mazurki- zdecydowałam się...)

CIASTO
- 200g maki krupczatki,
- 100g masła,
- 50g cukru pudru,
- 2 żółtka,
- szczypta soli.
Z podanych produktów szybko zagniatam ciasto, formuję w kulę wstawiam do lodówki na nie całą godzinę, rozwałkowuję, wycinam mini kwadraty/prostokąty.
Układam na blasze wyłożonej pergaminem/matą silikonową, wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok 12 - 15 minut.

MASA ORZECHOWA
- 1 szkl.(o poj.250ml) zmielonych orzechów włoskich,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 8g cukru waniliowego,
- 4 - 5 łyżek słodkiej śmietany 18%.
Zmielone orzechy łączę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, stopniowo dolewam śmietany - mieszam do uzyskania spójnej masy orzechowej.
Wykładam na przestygnięte ciasto.

GRUSZKI W KARMELU
- 150g pokrojonych w mniejsze części gruszki,
- 4 łyżki trzcinowego cukru,
- 4 łyżki wody.
Do rondelka wlewam wodę, wsypuję cukier - robię karmel, wrzucam pokrojone gruszki i trzymam na małym ogniu do zgęstnienia.
Rozprowadzam po masie orzechowej.
Wstawiam do schłodzenia do lodówki najlepiej na całą noc - podaję;)

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz