wtorek, 15 kwietnia 2014

KOKOSOWY SERNIK Z WIŚNIOWĄ GALARETKĄ

 DZISIAJ COŚ DLA MIŁOŚNIKÓW 'KOKOSU' - SERNIK KOKOSOWY...
PUSZYSTY, WILGOTNY W DUECIE Z OWOCOWĄ GALARETKĄ - DOSKONAŁY NA KAŻDĄ OKAZJĘ;)
POLECAM.

(Proporcje na formę o średnicy 22cm)

SKŁADNIKI:
- 800g ulubionego sera WIELUŃ lub innego trzykrotnie zmielonego,
- 6 dużych (wiejskich) jaj,
- 100g zmielonych wiórek kokosowych (np.w blenderze),
- 270g drobnego do wypieków cukru,
- 120g masła,
- 120ml śmietanki 30%,
- słoiczek domowej galaretki wiśniowej lub polewa czekoladowa,
- opcjonalnie 16g cukru waniliowego.

WYKONANIE
Do miski wbijam żółtka i ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i masłem.
Do jasnej, jajecznej masy dokładam stopniowo ser, następnie wsypuję wiórki i mieszam do połączenia ze sobą składników.
Następnie dodaję ubitą na sztywno śmietanę oraz białka.
Całość bardzo delikatnie mieszam po czym wykładam masę serową do tortownicy.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 C bez termoobiegu na ok. 50 - 60 minut.
Po upieczeniu oddzielam nożem brzegi sernika od ścianek formy i pozostawiam w piekarniku do przestygnięcia.
Wstawiam do lodówki do porządnego schłodzenia, przed podaniem wykładam na wierzch galaretkę wiśniową i równomiernie rozprowadzam po powierzchni.
Zamiast owocowej galaretki możemy wykorzystać czekoladową polewę.
Porcjuję i podaję.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz