środa, 16 kwietnia 2014

CHRUPIĄCE, CIEPŁE BUŁECZKI Z WARZYWNYM FARSZEM

(Proporcje na ok. 10 sztuk)

SKŁADNIKI:
- 7 - 10 bułek (zależy od wielkości),
- ok. 400g włoszczyzny w paski (marchew/seler/korzeń pietruszki/por),
- średnia cebula,
- 1 czerwona papryka  (ok.200g),
- 1 duży ząbek czosnku,
- oliwa czosnkowa,
- 100g żółtego sera,
- opcjonalnie parmezan  (na wierzch bułek),
- 1 solidna łyżka koncentratu pomidorowego,
- sól/świeżo zmielony czarny pieprz/ostrą paprykę/ulubione suszone zioła.

WYKONANIE
Umytą, pozbawioną gniazd nasiennych paprykę kroję w cienkie paseczki, cebulę w cienkie pióra, czosnek drobno siekam.
Na rozgrzanej oliwie podsmażam cebulę i czosnek, dokładam warzywa - duszę do miękkości.
Gdy warzywa zmiękną doprawiam do smaku dodatkami smakowymi, dodaję także koncentrat - mieszam, odstawiam do przestygnięcia.
W czasie gdy zawartość patelni stygnie przygotowuję bułki i ścieram na tarce o dużych oczkach ser.
Z każdej bułki ścinam ostrym nożem skórkę, wydrążam środek bułki z pomocą noża/łyżeczki/ewentualnie ręki.
Na dnie każdej bułki układam odrobinę startego sera tyle, żeby pokryte zostało dno.
Następnie nakładam po parę łyżek farszu, dociskam.
W ten sposób postępuję z każdą bułką.
Bułki układam na blasze wyłożonej matą silikonową, wierzch bułek posypuję obficie startym serem, można potraktować także ulubionymi ziołami.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok. 6  - 8 minut.

SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Wyglądają bardzo zachęcająco. Pewnie szybko znikły ze stołu.
    Pozdrawiam

    Zapraszam http://slodkieokruszki.blox.pl

    OdpowiedzUsuń