niedziela, 23 marca 2014

WIOSENNA PIZZA Z PODWÓJNYM SEREM

(Proporcje na formę o średnicy 32cm)

CIASTO
- 300g mąki pszennej,
- 30g otrąb żytnich,
- 30g świeżych drożdży + 3/4 łyżki cukru,
- ok. 160ml ciepłej wody,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- 1 płaska łyżeczka drobnej soli.
Wszystkie suche produkty mieszam ze sobą po czym wlewam drożdże rozpuszczone z cukrem oraz stopniowo ciepłą wodę.
Wyrabiam i zagniatam w kulę, odstawiam pod ściereczką do podwojenia objętości.

SOS
- 2 łyżki sosu lekko pikantnego - dressing czosnkowy,
- 2 łyżki łagodnej pasty pomidorowej.
Sos i pastę przekładam do miseczki i łączę.

WIERZCH
- 350g żółtego sera np.gouda,
- kilka rzodkiewek,
- 1/5 wężowego ogórka,
- młoda cebulka ze szczypiorem,
- średni pomidor,
- ok. 10 kostek fety,
- zioła do przyprószenia wierzchu.
W czasie gdy ciasto rośnie pod ściereczką przygotowuję pozostałe składniki.
Ser ścieram na tarce o dużych oczkach, rzodkiewki, pomidor, ogórek (oczywiście wcześniej warzywa umyłam) kroję w cienkie talarki.
Cebulkę i szczypior drobno kroję.
Gotową fetę odsączam z zalewy lub gdy używam z całej kostki wykorzystuję pożądaną ilość, resztę zabezpieczam i odkładam na półkę do lodówki do innych kulinarnych celów.

FINALNE WYKOŃCZENIE
Ciastem wykładam formę do pizzy, rozprowadzam sos zachowując dookoła margines.
Połowę startego sera rozkładam na cieście, układam kolejno cebulkę ze szczypiorem, pomidor, rzodkiewki, ogórek, fetę.
Wierzch posypuję drugą częścią żółtego sera, przyprószam ziołami.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok. 15 - 10 minut.
Podaję z ulubionymi dodatkami typu sos czosnkowy/czosnkowo - ziołowy/inny.

SMACZNEGO!


1 komentarz:

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...