sobota, 29 marca 2014

PULPETY W SOSIE KOPERKOWYM

 (Proporcje dla 3 - 4 osób)

SKŁADNIKI:
- 400g db jakości mielonego mięsa  (u mnie wołowo - wieprzowe),
- ok. 350ml bulionu warzywnego (domowego),
- 2 łyżki bułki tartej,
- 2 łyżeczki rosyjskiej musztardy,
- 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku,
- pęczek koperku + 1 łyżka suszonego,
- 2 kulki ziela angielskiego,
- 4 - 5 ziarenek czarnego pieprzu,
- 3/4 łyżeczki soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
- 6 łyżek stołowych śmietany 12%,
- 1 solidna łyżka skrobi ziemniaczanej lub 2 łyżki zwykłej mąki,
- 1 solidna łyżeczka masła.

WYKONANIE
Mięso umieszczam w misce, wsypuję sól, pieprz, czosnek, suszony koperek, bułkę tartą oraz dokładam musztardę.
Wszystko wyrabiam na jednolitą masę mięsną, jeżeli konsystencja jest zbyt rzadka/luźna dosypuję z wyczuciem więcej bułki tartej (dużo zależy od jakości mięsa).
Masę dzielę na ok. 14 niewielkich części.
Formuję kulki.
Podsmażam z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu.
Zalewam warzywnym bulionem.
Wrzucam opłukany i drobno posiekany koperek, ziele oraz zierenka pieprzu.
Doprowadzam do wrzenia.
Śmietanę łączę z mąką/skrobią dolewam kilka łyżek wywaru - hartuję po czym przelewam zawartość ponownie do garnka - mieszam.
Podgrzewam, zakręcam grzanie i podaję zazwyczaj z ziemniakami, pulpety w sosie koperkowym sprawdzą się także z ryżem.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz