(Proporcje na foremkę 20cm)
SKŁADNIKI:
- 100g orzechów pekan - z grubsza posiekanych,
- 5 jajek,
- 150g masła,
- 270g mąki pszennej,
- 160g cukru drobnego do wypieków,
- 20g cukru cynamonowego,
- 4 łyżki płynnego miodu,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta drobnej soli.
WYKONANIE
Jajka ucieram z cukrem, cukrem cynamonowym, płynnym miodem przez kilka minut.
Dokładam masło w temp. pokojowej i kontynuuję ucieranie.
Następnie wlewam śmietanę, wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia, na końcu szczyptę soli.
Gdy masa będzie gotowa tzn. bez grudek dosypuję posiekane orzechy - mieszam do połączenia orzechów z ciastem po czym przekładam do foremki.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok. 50 minut.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
musi być pyszna:)
OdpowiedzUsuńBabka wspaniała, super połączenie z tym orzechami.
OdpowiedzUsuńMniam, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń