niedziela, 30 marca 2014

MIODOWA BABKA Z ORZECHAMI PEKAN

(Proporcje na foremkę 20cm)

SKŁADNIKI:
- 100g orzechów pekan - z grubsza posiekanych,
- 5 jajek,
- 150g masła,
- 270g mąki pszennej,
- 160g cukru drobnego do wypieków,
- 20g cukru cynamonowego,
- 4 łyżki płynnego miodu,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta drobnej soli.

WYKONANIE
Jajka ucieram z cukrem, cukrem cynamonowym, płynnym miodem przez kilka minut.
Dokładam masło w temp. pokojowej i kontynuuję ucieranie.
Następnie wlewam śmietanę, wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia,  na końcu szczyptę soli.
Gdy masa będzie gotowa tzn. bez grudek dosypuję posiekane orzechy - mieszam do połączenia orzechów z ciastem po czym przekładam do foremki.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok. 50 minut.

SMACZNEGO!

3 komentarze:

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...