piątek, 7 marca 2014

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO

(Proporcje na formę o średnicy 24cm)

SKŁADNIKI:
- 1 kg sera o smaku waniliowym  (np. z wiaderka z dodatkiem cukru i pokruszoną laską wanilii),
- 4 galaretki (smak dowolny) + 750ml gorącej wody,
- 120g herbatników (do wyłożenia spodu),
- 200g śmietanki 30%,
- 1 śnieżka na mleko (polecam od lat sprawdzoną z firmy DELECTA),
- 2 łyżki cukru pudru/trzcinowego,
- 1 łyżeczka żelatyny  + 1 łyżka gorącej wody.

WYKONANIE
Jeżeli mam w posiadaniu ser o smaku waniliowym z wiaderka, który spełnia oczekiwania smakowo - słodzące to łączę z tężejącą galaretką.
Masę wylewam do formy wyłożonej herbatnikami (wcześniej zabezpieczam formę żeby masa serowa nie wyciekła np.folią spożywczą, jeżeli foremka jest nieszczelna.
Wstawiam do lodówki na czas całkowitego stężenia.
Ubijam śmietankę z cukrem pudrem i śnieżką.
Wlewam żelatynę  i miksuję do połączenia.
Wykładam na wierzch sernika.
Ponownie wkładam sernik do lodówki, najlepiej na całą noc.
Wyciągam, porcjuję i podaję;)

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz