sobota, 22 marca 2014

DROBIOWE KOTLETY Z DYMKĄ, IMBIREM

POLECAM PYSZNE - ŚWIETNIE UZUPEŁNIONE DODATKAMI SMAKOWYMI DROBIOWE KOTLETY...
KONIECZNIE ŚWIEŻY IMBIR  + ODROBINA PIEPRZU CYTRYNOWEGO + NIECO DYMKI I MAMY COŚ REWELACYJNEGO NA OBIAD/IMPREZĘ/DOSKONAŁA ALTERNATYWA DLA KANAPEK DO PRACY - POLECAM:)

(Proporcje na ok. 7 sztuk)

SKŁADNIKI:
- ok.450g filetu z indyka/kurczaka,
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
- 1 dymka ze szczypiorem,
- 2 - 3 łyżki jogurtu naturalnego (zamiast jogurtu można wbić duże jajko),
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- 1 płaska łyżeczka soli drobnej morskiej,
- 1/3 łyżeczki cytrynowego pieprzu.

WYKONANIE
Oczyszczony filet bardzo drobno kroję, przekładam do miski.
Dokładam do mięsa: starty imbir, posiekaną dymkę ze szczypiorem, jogurt oraz oliwę, sól i pieprz.
Starannie łączę całą zawartość w misce i odstawiam do przegryzienia na ok. 10 minut.
Rozgrzewam naoliwioną patelnię lub smażę beztłuszczowo nakładam po 1 łyżce masy mięsnej formując przy tym zgrabne kotlety, po czym smażę z dwóch stron na lekko złoty kolor.
Odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, delikatnie przekładam na metalową kratkę i podaję np. z łódeczkami ziemniaczanymi i zestawem surówek.

SMACZNEGO!

1 komentarz: