piątek, 17 stycznia 2014

KRUCHE CIASTECZKA PRZEŁOZONE KONFITURĄ TRUSKAWKOWĄ

(Proporcje na ok 60 szt.)

SKŁADNIKI:
- 400g mąki pszennej,
- 50g skrobi ziemniaczanej,
- 120g cukru pudru,
- 250g masła,
- 16g cukru waniliowego,
- 2 jajka,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1/3 łyżeczki soli,
- słoiczek gęstej konfitury truskawkowej.

WYKONANIE
Na stolnicę wsypuję dwa rodzaje mąki, cukier puder i waniliowy, sól i sodę - mieszam ze sobą wszystkie składniki suche.
Dodaję pokrojone w kostkę masło.
Wbijam jajka, wlewam sok i zagniatam.
Podsypuję mąką i rozwałkowuję na grubość 0,5 cm.
Wykrawam szklanką/okrągłą foremką kółeczka.
Każdą część układam na dłoni, robię na środku kciukiem wgłębienie i w to miejsce nakładam 1 łyżeczkę konfitury.
Składam na pół, zlepiam bardzo dokładnie brzegi (istotne, inaczej w trakcie pieczenia wypłynie).
Układam w średnich odstępach na blasze wyłożonej papierem/mata silikonową.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok 15 - 20 minut, do lekkiego zezłocenia.
Upieczone wykładam na kratkę.
Przestygnięte posypuję cukrem pudrem z wanilią i kardamonem.
Podaję potencjalnym wyjadaczom.

SMACZNEGO!

1 komentarz:

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...