czwartek, 12 grudnia 2013

PRZYPRAWA KORZENNA DO PIERNIKÓW

SKŁADNIKI:
- laska wanilii,
- 2 laski cynamonu,
- 2 gwiazdki anyżu,
- 1 łyżeczka kawy zbożowej,
- 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej (przepis niżej),
- 1 łyżeczka kardamonu,
- 2 łyżeczki goździków,
- 1/2 łyżeczki kulek ziela angielskiego,
- 1/3 łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu,
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej.

WYKONANIE
Zanim przystąpię do pracy, korę cynamonu, gwiazdki anyżu rozdrabniam tłuczkiem na mniejsze kawałki.
Z laski wanilii wydostaję ziarna.
Wszystkie składniki umieszczam w moździerzu i ucieram na tzw. proszek.
Przyprawę wykorzystuję głównie do wypieków typu - PIERNIK/PIERNICZKI.

SKÓRKA POMARAŃCZOWA KANDYZOWANA

- 100g skórki z pomarańczy (skórki z 4 dużych pomarańczy),
- 200ml wody,
- 200g cukru.
Z każdej pomarańczy obieram cieniutko skórkę (przez lata praktyki idzie to b.sprawnie), oddzielając ją w ten sposób od białej części.
Następnie przechodzę do kolejnego etapu wyszorowania/wyparzenia skórek
Do rondelka wlewam wodę i wsypuje cukier - zagotowuję.
Do wrzącego syropu wrzucam pokrojoną w kostkę skórkę i gotuję na średnim grzaniu do zgęstnienia.
Po ok. 25 minutach wyciągam skórkę, odsączam i przestygniętą wykorzystuję do określonego przez siebie celu, w moim przypadku do sernika pomarańczowego i makowca świątecznego;))
Czasami gdy zrobię jej więcej lub z myślą o nadchodzących świętach zalewam ją syropem lub przetrzymuję w cukrze w temp. pokojowej.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...