piątek, 20 grudnia 2013

KRUCHE CIASTECZKA PRZEŁOŻONE WYSOKOSLODZONYM DŻEMEM AGRESTOWYM

SĄ DZIECI.
ZBLIŻAJĄ SIĘ ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA.
CO W ZWIĄZKU Z TYM?...
ANO...U MNIE PEŁNE PUSZKI PIERNIKÓW I RÓŻNYCH CIASTEK
OTO JEDEN Z PRZEPISÓW...

(Proporcje na ok. 30 sztuk - po złożeniu)

SKŁADNIKI:
- 300g mąki pszennej,
- 150g masła temp. pokojowa,
- 60g cukru pudru,
- 2 żółtka (z wiejskich jajek),
- 1/2 buteleczki aromatu waniliowego,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli.
DODATKOWO
- 150g dżemu agrestowego, wysokosłodzonego  np. z firmy GIL,
- 100g mlecznej czekolady (jeżeli dzieci lubią lepsza gorzka;))

WYKONANIE
Wszystkie produkty na ciasto wędrują na stolnicę i zagniatamy formując kulę.
Kulę dzielimy na dwie części i z każdej toczymy krótki ale gruby wałek (ważne -wałki muszą być jednakowej grubości, ciasteczka będą składane).
Ostrym nożem kroimy talarki.
Układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem./matą.
Blachę z zawartością wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok. 20 - 25 minut (do zezłocenia się).
Wykładamy na kratkę do przestygnięcia.
Dobieramy wielkościowo ciasteczka parami, nakładamy dżem, składamy.
Polewamy roztopioną czekoladą wg uznania (ja połowę powierzchni - tak lubimy;))

SMACZNEGO!

2 komentarze:

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...