sobota, 7 grudnia 2013

CHLEB ZAPIEKANY Z MASŁEM CZOSNKOWO - ZIOŁOWYM I ŻÓLTYM SEREM

SKŁADNIKI:
- chleb (waga - 500g),
- 100g masła,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- szczypta soli morskiej,
- 150g żółtego sera.

WYKONANIE
Chleb nacinam bardzo ostrym nożem w kratkę jednocześnie uważając na jego podstawę (musi pozostać nienaruszona).
Do masła o temp. pokojowej dokładam czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła, sól - łączę składniki.
Masłem nacieram każde nacięte miejsce, każdą kosteczkę chleba.
Chleb układam na blasze wyłożonej matą silikonową i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200° C bez termoobiegu na ok. 10 minut.
Po upływie tego czasu, na wierzch chleba układam plastry żółtego sera.
Wstawiam ponownie do piekarnika, zmniejszam temp. do 180° C i trzymam przez  ok. 5 minut.
Podaję póki ciepły i chrupiący;)


SMACZNEGO!

2 komentarze:

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...