niedziela, 10 listopada 2013

PIERNIK NA KARMELU - BEZ MIODU

(Proporcje na formę o wym. 12 x 25cm)

SKŁADNIKI:
- 260g mąki pszennej,
- 130g cukru,
- 100g masła (o temp. pokojowej),
- 2 duże jajka,
- 2 łyżki przyprawy korzennej,
- 2 łyżki gęstych powideł śliwkowych,
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej.
KARMEL
- 50g cukru,
- 70ml wody.

WYKONANIE
Do rondelka wsypuję cukier - karmelizuję. Wlewam odmierzoną zimną wodę, doprowadzam do wrzenia cały czas mieszając. Wyłączam grzanie i odstawiam do przestygnięcia.
Do miski wbijam całe jajka, wsypuję cukier, cukier waniliowy, dodaję masło i całość miksuję.
Następnie wsypuję pozostałe składniki suche, mąkę, przyprawę, sodę kontynuuję miksowanie.
Wlewam jogurt, dodaję powidła i na końcu wlewam zimny karmel.
Całość ponownie dokładnie wyrabiam z pomocą miksera.
Gładką masę wylewam do przygotowanej wcześniej keksówki.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C z termoobiegiem na ok. 40 - 50 minut do suchego patyka.
Piernik po upieczeniu wykładam na kratkę w celu odparowania, można przełożyć masą marcepanową, marmoladą, powidłami śliwkowymi lub podać w wersji pierwotnej.

SMACZNEGO!

2 komentarze:

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...