niedziela, 13 października 2013

SOS Z POWIDEŁ ŚLIWKOWYCH Z SOKIEM POMARAŃCZOWYM

SKŁADNIKI:
- 200g powideł śliwkowych (przepis niżej),
- 300ml zimnego mleka,
- 60ml soku pomarańczowego,
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1/4 łyżeczki cynamonu.

WYKONANIE
Nawilżam wodą garnek po czym dodaję powidła śliwkowe, wsypuję cukier waniliowy, cynamon, skrobię ziemniaczaną, wlewam sok pomarańczowy i mieszam do połączenia składników - wstawiam na małe grzanie i gdy powidła zaczną gęstnieć wlewam stopniowo zimne mleko energicznie przy tym mieszając.
Doprowadzam do zagotowania, wyłączam grzanie i w zależności od potrzeby podaję sos zaraz po przygotowaniu lub odstawiam do przestygnięcia.
Tak przygotowany sos z powideł śliwkowych serwuję do pierników/krajanki piernikowej i innych ciastek/puddingów.
To, że przygotowanie sosu jest banalnie proste to oczywiste ale ten smak... REWELACYJNY!;)

POWIDŁA ŚLIWKOWE - PRZEPIS TRADYCYJNY

SKŁADNIKI:
- 3 kg śliwek (najlepiej węgierek),
- 100ml wody,
- opcjonalnie: ok. 200g cukru - jeżeli mamy b.dojrzałe, pełne słodyczy owoce cukier pomijamy, moje śliwki niestety nie do końca takie były stąd dodanie cukru było niezbędne.

WYKONANIE
Do odpowiedniego garnka wlewam odmierzoną ilość wody, wrzucam umyte, przekrojone na pół, pozbawione pestek śliwki.
I jeżeli zapada decyzja - koniecznie cukier - to wsypuję i przez 20 minut smażę na dużym grzaniu.
Zmniejszam grzanie i na bardzo małym ogniu trzymam przez prawie 2 godziny do momentu zmniejszenia objętości i zdecydowanego zgęstnienia.
Przelewam do wyparzonych słoików, zakręcam i jak wszelkie konfitury tak powidła odwracamy do góry dnem na ok. 15 minut. Zimne słoiczki ustawiamy na półce w spiżarni;)

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...