poniedziałek, 9 września 2013

BŁYSKAWICZNY SOS WINEGRET

SOS GODNY POLECENIA....;)

SKŁADNIKI:
- 1/2 cebuli (ok. 40g),
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka ziół (bazylia, oregano, zioła prowansalskie),
- 100ml oliwy z oliwek EXTRA VIRGIN,
- 40ml octu winnego,
- ok. 1 łyżeczka soku z limonki,
- 1 łyżeczka naturalnego miodu,
- 1/3 łyżeczki soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki pieprzu.

WYKONANIE
Cebulę i czosnek wrzucam do pojemnika blendera lub do robota wielofunkcyjnego - miksuję. W czasie pracy urządzenia wlewam sok z limonki, ocet winny i stopniowo oliwę z oliwek, na końcu dodaję miód, zioła, doprawiam solą i pieprzem. Przelewam do odpowiedniego pojemniczka, wstawiam do lodówki przynajmniej na 30 minut przed podaniem.
Sos przygotowuję z myślą o przygotowaniu sałatki warzywnej, warzywno - mięsnej, ogólnie do dań warzywnych.
Czasami zmieniam sposób przygotowania, gdy pozwala mi czas to wszystkie produkty umieszczam w słoiku, zakręcam i potrząsam dość energicznie aczkolwiek wtedy nie dodaję cebuli a czosnek przeciskam przez praskę.
Każdy wariant przygotowania uważam za odpowiedni;)

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...