(Proporcje na 16 sztuk)
NADZIENIE
- 5 solidnych łyżek konfitury z czereśni (konfitura dowolna),
- 3 solidne łyżki wiórek kokosowych.
Konfiturę z wiórkami wymieszać.
SKŁADNIKI:
- 400ml maślanki naturalnej,
- 40ml oleju,
- 100g cukru,
- 250g mąki,
- 2 duże jajka,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Jajka roztrzepuję z cukrem, następnie wlewam maślankę z olejem i wsypuję pozostałe składniki suche. Energicznie mieszam i napełniam foremki w sposób następujący: 2 łyżki ciasta + 1 łyżeczka nadzienia + 1 łyżka ciasta. W ten sposób moja foremka jest napełniona do 3/4 wysokości. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok. 20 minut.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
(Proporcje na 200g ciasta) SKŁADNIKI: - 1 jajko, - 150g mąki pszennej, - 1/4 łyżeczki soli. WYKONANIE Mąkę wsypuję na stolnicę, wbij...
A czy moge cale ciasto przelac i upiec w blaszce do pieczenia babki?
OdpowiedzUsuń