niedziela, 30 czerwca 2013

PIZZA NA KRUCHYM CIEŚCIE Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ, SEREM, POMIDOREM

(Proporcje na formę do pizzy o średnicy 30cm)

SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE
- 250g mąki pszennej/orkiszowej,
- ok. 160ml gorącej wody,
- 1 łyżeczka oleju,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/4 łyżeczki soli morskiej,
- 1/4 łyżeczki cukru.
Wszystkie składniki zagniatam, formuję w kulę, wykładam ciasto do formy.

DODATKOWO
- 100g szynki parmeńskiej lub innej db jakościowo,
- 150g żółtego, startego sera,
- kulka mozzarelli,
- 200g pomidorów,
- 2 łyżki dowolnego sosu pomidorowego (przepis na mój sos pomidorowy podaję niżej),
- ok.30g cebuli,
- 1 łyżka przyprawy do pizzy (bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, czarny pieprz - PRYMAT).
 Na cieście rozprowadzam 2 łyżki sosu pomidorowego, rozsypuję po całej powierzchni starty ser, układam szynkę w plastrach lub drobno pokrojoną, plastry pomidora, pokrojoną drobno cebulę, mozzarellę, wierzch posypuję ziołami. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok. 25 - 30 minut. Podaję z ulubionymi sosami/dipami:)

SKŁADNIKI NA POMIDOROWY SOS:
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego(gęsta konsystencja),
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
- 0,5 małej cebuli pokrojonej w kosteczkę,
- 4 listki świeżej bazylii.
Podane składniki ze sobą wymieszać.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...