czwartek, 9 maja 2013

ZEBRA

(Proporcje na formę o średnicy 22cm)

SKŁADNIKI:
- 360g mąki pszennej,
- 240g cukru,
- 120ml oleju,
- 200ml gazowanego napoju pomarańczowego,
- 4 łyżki kakao + 4 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

WYKONANIE
Ubijam jajka z cukrem i cukrem waniliowym, wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlewam olej i napój pomarańczowy. Ciasto dzielę na 2 części. Do jednej części wsypuję 4 łyżki kakao natomiast do drugiej części 4 łyżki mąki pszennej. Do przygotowanej formy wlewam łyżką na przemian ciemne i białe ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok. 50 minut, do tzw.suchego patyczka (sprawdzamy drewnianym patyczkiem, jeżeli wyjdzie suchy - zwalniamy piekarnik z pracy a ciasto pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia).

MÓJ KOMENTARZ
Kolejne ciasto z cyklu mojego dzieciństwa:) Zebra królowała na stole podczas urodzin, imienin a także podczas niedzielnej kawy/herbaty. Niegdyś uwielbiane na jakiś czas zapomniane ponownie wraca do mojego życia tyle, że na prośbę moich dzieci:) Idealne na ciepłe dni (bez dodatku kremu), bardzo łatwe w przygotowaniu (wniosek wysunęłam z pierwszej kulinarnej pracy synka - 16 m-cy:)) Polecam.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...