sobota, 25 maja 2013

GULASZ WIEPRZOWY Z PIECZARKAMI I ŚMIETANĄ

(Proporcje dla 3 - 4 osób)

SKŁADNIKI:
- 500g mięsa wieprzowego,
- 1 średnia cebula (ok.100g),
- 300g pieczarek,
- 1 ząbek czosnku,
- 4 łyżki śmietany 12%,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 500ml bulionu warzywnego (domowy),
- 1 liść laurowy,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 4 ziarenka czarnego pieprzu,
- 2 - 3 łyżki oleju/oleju z oliwą/smalcu (użyłam oleju),
- 1 łyżka majeranku,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki czarnego, świeżo zmielonego pieprzu,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki.

WYKONANIE
Umyte, osuszone mięso kroję w kostkę o wielkości 1cm, oprószam solą, pieprzem, papryką, mąką. Wrzucam na rozgrzany olej i obsmażam do zarumienienia, w tym czasie kroję cebulę w kostkę, pieczarki w paski, czosnek przepuszczam przez praskę  - dodaję do mięsa i smażę jeszcze przez kilka minut. Wlewam bulion warzywny, dodaję ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu. Całość duszę pod przykryciem ok. 25 minut. Gdy mięso będzie miękkie, wlewam śmietanę (zapobiegając zwarzeniu, wlewam małą ilość sosu do naczynka i rozprowadzam ze śmietaną po czym całość przelewam ponownie do sosu). Na końcu doprawiam do smaku solą, pieprzem ew.ostrą papryką i oczywiście majerankiem. Podaję z kluskami, kaszą, ew.ryżem.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...