niedziela, 24 marca 2013

ZAPIEKANE JAJKA PO KRÓLEWSKU

SKŁADNIKI:
- 10 jajek ugotowanych na twardo,
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 5 łyżek oleju,
- 1szkl. mleka,
- 1 łyżka mąki,
- 6 łyżek startego żółtego sera,
- 3 łyżki rzeżuchy lub szczypiorku,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki bułki tartej,
- papryka słodka,
- sól morska,
- świeżo zmielony pieprz.

WYKONANIE
Z przekrojonych jajek wyciągam żółtka. Rozgrzewam 3 łyżki oleju, dodaję 4 łyżki koncentratu pomidorowego, doprawiam solą morską, pieprzem, papryką. Tak przygotowanym sosem napełniam wgłębienia białek. Żółtka rozgniatam widelcem. Robię zasmażkę z oleju i mąki, wlewam mleko i mieszam, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę ponownie mieszam i zagotowuję Odstawiam sos na bok i dodaję do sosu żółtka, sól i pieprz wg preferencji. Białka układam w naczyniu żaroodpornym, zalewam sosem, posypuję bułką tartą i startym żółtym serem - zapiekam w temp.180°C przez ok. 15 minut - do zrumienienia. Gotowe:)

SMACZNEGO!



1 komentarz:

  1. Jeszcze takich jajek nie spotkałam , muszą byc pyszne, bo tak wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...