czwartek, 28 marca 2013

WIELKANOCNE CIASTECZKA

(Proporcje na ok.30sztuk)

SKŁADNIKI:
- 180g mąki pszennej,
- 80g masła,
- 30g cukru pudru,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1 żółtko,
- szczypta soli,
- lukier (cukier puder + gorąca woda + sok z cytryny),
- polewa czekoladowa (przepis umieszczam niżej).

WYKONANIE
 Z zimnych składników zagniatam ciasto. W razie potrzeby podsypuję mąką. Formuję w kulę i wstawiam do lodówki na ok. 30 minut. Zaczynam manufakturę - ciasto cienko rozwałkowuję, foremkami wycinam ciasteczka. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Ciasteczka smaruję rozbełtanym białkiem/jajkiem/jajkiem z wodą - kwestia wyboru. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na ok. 10 - 15 minut. Gotowe i wystudzone ciasteczka poddajemy własnej inwencji twórczej - na zdjęciach umieszczam dzieło mojej córki - świetny sposób na odciągnięcie nastolatki od komputera:)

POLEWA CZEKOLADOWA
- 4 łyżki cukru pudru,
- 3 łyżki zimnej wody,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka mąki pszennej(dodać na końcu),
- 1 łyżka kakao.
W garnuszku rozpuszczam masło, dodaję cukier, wodę , kakao i mieszam. Na końcu dodaję mąkę.

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...