poniedziałek, 18 marca 2013

TORT JUBILEUSZOWY

SKŁADNIKI NA KREM KOKOSOWY:
- 2,5szkl(poj.250ml) mleka,
- 1/2szkl(poj.250ml) cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1/2 kostki masła,
- 1szkl(poj.250ml) wiórek kokosowych.

WYKONANIE
 Do niewielkiej ilości zimnego mleka dodaję mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotowuję z cukrem i cukrem waniliowym. Do wrzącego mleka wlewam zawartość miski i mieszam bardzo dokładnie na małym ogniu(nie może być grudek). Następnie do masy wsypuję wiórki kokosowe -mieszam. Odstawiam masę do całkowitego wystygnięcia po czym ucieram z masłem.

SKŁADNIKI NA KREM JAJECZNY:
 - 4 całe jajka,
- 1szkl.cukru (poj.250ml),
- 1 kostka dobrego jakościowo masła,
- 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynkiem),
- aromat arakowy,
- 3 łyżki ciemnego kakao.

WYKONANIE
Ubijam białka na sztywną pianę, wsypuję cukier i kontynuuję ubijanie do momentu roztarcia cukru, następnie dodaję żółtka i jeszcze chwilę ubijam. Ucieram masło z palmą na puch i cały czas ucierając dodaję po 1 łyżce zimnej masy jajecznej (gdy ucieram masło z palmą i dodaję masę jajeczną - wyjątkowo ucieram czystą dłonią). Gdy krem gotowy wlewam aromat arakowy i dodaję 3 łyżki kakao(ciemne).

DODATKOWE SKŁADNIKI DO TORTU:
- 300g wiśni w spirytusie,
- 300g bez,
- 300g wafli o smaku orzechowym,
- 1 puszka masy krówkowej,
- perełki srebrne(Dr.Oetker),
- w moim przypadku odrobina barwnika żółtego - wykorzystałam do obrączek,
- biszkopt z 8 jajek(przepis niżej).

BUDOWA TORTU
Biszkopt przekrawam na 3 równe płaty. Pierwszy smaruję masą krówkową(puszkę masy przeznaczam na 2 płaty biszkopta), następnie kremem kokosowym, układam ok.150g wiśni w spirytusie, nakładam środkowy płat biszkopta i ponownie smaruję masą krówkową, kremem jajecznym, układam 150g wiśni w spirytusie, rozkruszam bezy, nakładam ostatni płat biszkopta i smaruję kremem jajecznym wierzch oraz boki, dodatkowo boki wykładam waflami orzechowymi. Tort dekoruję uwzględniając przy tym okazję i preferencje. TORT WYKONANY NA JUBILEUSZ 25-LECIA MAŁŻEŃSTWA.







BISZKOPT Z 8 JAJEK
- 8 jajek,
- 8 łyżek wody,
- 36dag cukru,
- 16dag mąki pszennej,
- 16dag mąki ziemniaczanej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

WYKONANIE
Żółtka oddzielam od białek. Do białek dodaję wodę i ubijam mikserem(w taki sposób jakbym coś zagarniała do siebie, w ten sposób dostaje się powietrze - masa robi się pulchniejsza, sztywniejsza). Następnie dodaję cukier kontynuując ubijanie, gdy cukier będzie roztarty, dodaję żółtka. Na samym końcu wsypuję stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. W tym momencie należy przerwać pracę miksera lub na małych obrotach delikatnie wymieszać. Brutalna praca miksera przyczynia się, że biszkopt opada na dno - przecież nie o taki efekt zabiegamy!:) Wylewam do przygotowanej formy i wstawiam do średnio nagrzanego piekarnika na 30 - 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzam patyczkiem. Po upieczeniu uwalniam biszkopt z formy, zdecydowanym ruchem wyciągając na ściereczkę kuchenną.


SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Zrobiony w locie, w towarzystwie gości i na krótko przed wyjazdem - czasami i tak bywa:-)

    OdpowiedzUsuń

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...