poniedziałek, 4 marca 2013

PIZZA Z WĘDLINĄ, MOZZARELLĄ, OLIWKAMI

(Proporcje na prostokątną formę o wym.28x35cm)

SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 250g mąki pszennej(kwestia wyboru),
- 20g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 0,5 łyżeczki soli morskiej,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 0,5 łyżeczki papryki węgierskiej,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 0,5szkl(poj.250ml)wody gorącej(nie wrzącej).

WYKONANIE
Rozprowadzam drożdże w małej ilości letniej wody. Przygotowuję suche składniki: mąkę, cukier, sól, zioła prowansalskie, paprykę - mieszam. Wlewam drożdże, oliwę oraz gorącą wodę. Wszystko dokładnie zagniatam na elastyczne ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia.

SKŁADNIKI NA POMIDOROWY SOS:
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego(gęsta konsystencja),
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
- 0,5 małej cebuli pokrojonej w kosteczkę,
- 4 listki świeżej bazylii.
Podane składniki ze sobą wymieszać.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI DO PIZZY:
- 300g wędliny(szynka + krakowska),
- 1 kulka białej mozzarelli,
- 100g zielonych oliwek,
- 1 łyżka przyprawy do pizzy,
- kilka listków bazylii.

BUDOWA PIZZY
Nagrzewam piekarnik do 180°C. Na przygotowaną formę wykładam ciasto(smaruję dłonie oliwą wówczas sprawnie to idzie). Smaruję ciasto przygotowanym sosem. Następnie układam wędlinę, szynkę zwijam w ruloniki natomiast plasterki krakowskiej składam na pół. Na wędlinie układam ser mozzarella, zielone oliwki. Całość posypuję przyprawą do pizzy. Wstawiam do piekarnika na 20 - 25 minut.

MÓJ KOMENTARZ
Pizza miała być z szynką(bez krakowskiej), ale zabrakło jednomyślności w rodzinie za to koncert życzeń przybierał na mocy. W związku z tym podjęłam decyzję o zmianie planu pierwotnego i zaserwowałam z szynką i krakowską.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...