niedziela, 10 marca 2013

BABKA CYTRYNOWA Z MĄKI ZIEMNIACZANEJ

(Proporcje na keksówkę o wym.25x12cm)

SKŁADNIKI:
- 300g mąki ziemniaczanej,
- 180g cukru pudru,
- 200g margaryny,
- sok z jednej dużej cytryny + starta z niej skórka,
- 3 żółtka,
- 2 całe jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

WYKONANIE
Nagrzewam piekarnik do 180°C. Przygotowuję formę do pieczenia. Z umytej cytryny ścieram skórkę, następnie wyciskam z niej sok. Miękką margarynę ucieram ze wszystkimi żółtkami i cukrem pudrem. Wsypuję mąkę ziemniaczaną i proszek, następnie wlewam sok z cytryny i dodaję skórkę cytrynową. Na końcu ubijam 2 białka, dodaję do ciasta i bardzo starannie mieszam. Przekładam ciasto do foremki i wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok.50 - 60 minut do tzw. suchego patyczka. Gotową babkę polewam lukrem cytrynowym lub posypuję cukrem pudrem aczkolwiek najbardziej lubimy bez żadnej polewy. Babka cytrynowa jest bardzo smaczna! IDEALNA NA WIELKANOC:)

MÓJ KOMENTARZ
Przepis krąży po rodzinie od pokolenia i spotkałam się z paroma uwagami, pragnę się z nimi podzielić, mając na uwadze mnóstwo pytań od PAŃSTWA, które codziennie odbieram, uważnie czytam, i na które w wolnej chwili staram się rzeczowo odpowiedzieć (podaję przepisy w związku z tym pytania w tym temacie są dla mnie zrozumiałe:)). Babka cytrynowa z mąki ziemniaczanej jest troszkę specyficznym ciastem ale jak wspomniałam wyżej niezwykle smacznym i warto wypróbować przepis - zapewniam, że będzie się do niego wracać. Przy tym cieście pojawia się duże ryzyko powstania zakalca. Oto wskazówki, które mogą pomóc w uniknięciu:
 - babkę należy piec w nagrzanym piekarniku w temp., którą podałam wyżej(nie wkładać do nienagrzanego do odpowiedniej temperatury).
 - nie zaglądać w trakcie pieczenia, dopiero przed końcem w celu sprawdzenia stanu ciasta patyczkiem.
- po upieczeniu zostawić babkę w formie do całkowitego wystygnięcia i stężenia. Życzę udanego wypieku:)

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Moja Mama robiła kiedyś podobną, pycha :) Twoja wygląda ślicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeżeli podchodzę do pieczenia tej babki, podwajam proporcje - jedna stanowczo za mało! Jest pyszna!:) Dziękuję za komentarz:)

    OdpowiedzUsuń

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...