piątek, 22 lutego 2013

KLASYCZNA BAGIETKA

(Proporcje na 1 bagietkę o wym.ok. 25x5cm)

SKŁADNIKI:
- 250g mąki pszennej,
- 10g drożdży,
- 2 łyżki oleju,
- 3/4 łyżeczki soli,
- 3/4 łyżeczki cukru,
- 60ml wody,
- 60ml mleka 2%,
- szczypta soli.

WYKONANIE
Drożdże rozprowadzam w letnim mleku. Do mąki dodaję cukier, sól - mieszam składniki suche. Następnie dodaję składniki mokre, olej, wodę, rozpuszczone drożdże w mleku. Wyrabiam. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość przekładam na stolnicę przyprószoną mąką. Formuję bagietkę. Przekładam na blachę wyłożoną matą silikonową i bardzo ostrym nożem nacinam ukośnie bagietkę(nie przeciąć do końca). Zostawiam na 20 - 30 minut do wyrośnięcia. Delikatnie bagietkę smaruję wodą i posypuję mąką. Nagrzewam piekarnik do 180°C. Spryskuję wodą lub wstawiam wodę na półkę do piekarnika - para wodna nadaje piękną skórkę i powoduje, że pieczywo nie pęka(to jest moje spostrzeżenie po latach praktyki) i piekę ok.20 minut.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...