środa, 13 lutego 2013

CZEKOLADOWE SERCE W LEKKIM KREMIE JOGURTOWYM

(Proporcje ciasta na formę o średnicy 24cm)

SKŁADNIKI NA MEGA CZEKOLADOWE CIASTO:
- 2 duże jajka,
- 130g mąki pszennej,
- 130g margaryny,
- 100g cukru,
- 50g gorzkiej czekolady,
- 4 łyżki ciemnego kakao,
- 1 łyżeczka rumu,
- 150g serka naturalnego, homogenizowanego,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

SKŁADNIKI NA LEKKI KREM JOGURTOWY:
- 0,5szkl wody,
- 1 galaretka morelowa,
- 400ml jogurtu morelowego z kawałkami owoców.

WYKONANIE
Rozpoczynam od przygotowania formy, w której planuję upieczenie czekoladowego ciasta. Ubijam jajka z cukrem, dodaję roztopioną margarynę, rozpuszczoną czekoladę, następnie mąkę, sodę, serek naturalny oraz rum. Wszystkie składniki mieszam bardzo dokładnie(nie ma być grudek). Gotową masę wylewam do tortownicy i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C z termoobiegiem na ok.40-50 minut. Oceniam stan ciasta pod koniec pieczenia za pomocą patyczka. Jeżeli zauważam, że patyczek jest suchy dodatkowo brzegi ciasta odchodzą od formy jest to dla mnie sygnał, że piekarnika  praca dobiega końca. Gdy ciasto ostygnie przystępuję do nadania kształtu serca. Można wspomóc się szablonem lub pójść moim zdecydowanym krokiem, obrysować ścieżkę takiego serca wykałaczką a zbędne elementy skroić nożem. Kolejnym krokiem to przekrojenie tego serca na 2 części. I tutaj także poszłam prostym sposobem - zrobiłam to nitką otrzymując równiutkie części. Przechodzę do wykonania kremu jogurtowego. Rozpuszczam morelową galaretkę w 0,5szkl gorącej wody. Gdy lekko stężeje łączę ją z morelowym jogurtem. Wylewam na jedną część serca, przykładam drugą częścią i wstawiam do lodówki do całkowitego stężenia masy.  I została mi finalna część pracy, rozpuszczam 100g dobrej czekolady  i polewam nią obficie wierzch ciasta, posypuję drobno pokrojonymi, suszonymi morelami. Gotowe:)

MÓJ KOMENTARZ
Ciasto czekoladowe jest jak poezja smaku. Nie da wyrazić się słowami tej pyszności. Jeżeli ktoś jest zwolennikiem czekolady to przepis tego ciasta jest do takiej osoby adresowany. Ratowałam się mocą tego ciasta niejednokrotnie gdy czułam rozładowanie wewnętrznych akumulatorów - efekt pozytywny, zatem szczerze polecam:))

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...